Dela nyhet
Kartläggning IFK Göteborg
12 aug 2014
Efter tre sjundeplatser i rad fajtades åter IFK Göteborg om guldet i fjol men fick till sist nöja sig med det lilla silvret, men tog hem Svenska Cupen. I år verkar guldracet ha gått men det finns förstås andra medaljplaceringar att kämpa om för den allsvenska tabellsexan.
IFK Göteborg är den mest framgångsrika svenska klubben genom historien, med 18 SM-guld, tvåa i den allsvenska maratontabellen (endast 29 poäng efter Malmö FF), samt internationella triumfer i och med uefacupsegrarna 1982 och 1987, samt semifinal i Europacupen 1986 (föregångaren till dagens Champions League).
Kamratklubben bildades 1904 och var bara ur Allsvenskan två gånger innan sexårsperioden i division II 1971–1976. Därmed var inte Göteborg med i Allsvenskan under vår storhetstid. IFK kom sedan tillbaka starkare än någonsin med hela tio SM-guld från 1982–1996 och laget var som sagt väldigt framgångsrikt även utanför Sveriges gränser.
Med ett stort kapital såg Göteborg ut att ha skaffat sig ett järngrepp om tronen som landets främsta lag, men tyngre år följde och 2002 klarades kontraktet först efter kvalseger mot Västra Frölunda IF. Det dröjde till 2007 innan föreningen stod överst på prispallen igen. Efter ett par till topplaceringar hade Blåvitt haft det svårare att övertyga de närmaste åren och IFK noterade tre sjundeplatser i rad, efter svaga starter på säsongerna.
I fjol fick dock IFK en flygande start och var obesegrat de sex första omgångarna. Änglarna hängde med i guldstriden nästan hela säsongen men tacklade av i slutskedet och föll i tre av de fem sista matcherna.
Inför förra säsongen hade IFK Göteborg en väldigt låg omsättning av spelare, men till denna säsong lämnade landslagsspelaren och den store målkungen Tobis Hysén efter sju säsonger i föreningen. 69 mål på 172 matcher blev det i Allsvenskan för IFK och i fjol svarade 32-åringen för 14 mål och 4 assist.
Tre försvarsspelare lämnade också. Mikael Dyrestam, var den ende av trion som var ordinarie och han spelar numera för norska Ålesunds FK. Logi Valgardsson har också hamnat i Norge (Sogndal) och Erik Lund har gått till Varbergs BoIS. Mittfältaren Pontus Farnerud har tvingats sluta på grund av skadeproblem och Nordin Gerzic lånades ut till Örebro SK redan förra hösten och är fortsatt utlånad till ÖSK denna säsong.
David Moberg Karlsson gick till engelska Sunderland AFC redan förra sommaren och Hannes Stiller har gått till Ljungskile SK.
IFK Göteborg tappade 29 % av matchsumman sedan i fjol och 37 % av målproduktionen, motsvarande siffror inför fjolåret var 11 % av matchsumman och 17 % av målen. Som en jämförelse har tappade vi 26 % av matchsumman och 24 % av målen inför säsongen.
På pluskontot tillkom – tre mittfältare och en forward.
Två av dem var återvändare Martin Smedberg-Dalence kom närmast från IFK Norrköping och Gustav Svensson från ukrainska FK Tavriya Simferopol. May Mahlangu kom från Helsingborgs IF och anfallaren Malick Mané från norska Sogndal IL. Den sistnämnde är dock utlånad till australiska Central Cost Mariner.
Under sommaren har mittfältaren Darijan Bojanic lämnat för Helsingborgs IF och Daniel Sobralense har nyligen lånats ut till Örebro SK.
Sedan i fjol har därmed 34 % av matchsumman lämnat och 39 % avmålen.
Gefles förre trotjänare Mattias Hugosson har kontrakteras som backup i fall någon av de båda målvakterna skulle bli indisponibla. Sören Rieks är en dansk mittfältare som hämtats från holländska NEC Nijmegen. Diego Calvo är en costaricansk mittfältare från norska Vålerenga IF och Kenneth Zohore en dans forward från italienska Fiorentina, som varit utlånad till danska Bröndby. Dessutom har backen Patrick Dyrestam flyttats upp i A-truppen från egna led.
IFK Göteborg vann Svenska Cupen i fjol efter straffseger i finalen mot Djurgården. Även i årets gruppspel gick laget vidare efter 2–0 hemma mot IFK Värnamo, hela 10–0 borta mot Hudiksvalls Förenade FF och 4–2 hemma mot GIF Sundsvall. I kvartsfinalen tog det dock stopp efter 0–1 hemma mot nykomlingen i Superettan – IK Sirius.
Göteborgs matcher i Allsvenskan
AIK (b) 2–0, Malmö (h) 0–3, Brommapojkarna (b) 1–1, Åtvidaberg (h) 5–0,
Kalmar (b) 1–1, Falkenberg (h) 1–0, Elfsborg (h) 0–0, Gefle (b) 1–1,
Örebro (h) 2–1, Djurgården (b) 0–0, Norrköping (h) 2–2, Häcken (b) 1–1,
Helsingborg (h) 6–2, Halmstad (b) 2–2, Mjällby (h) 3–1, Mjällby (b) 0–3,
AIK (h) 0–2, Malmö (b) 2–2.
Förlusten hemma mot Malmö var länge årets enda i Allsvenskan, men tack vare hela åtta kryss har inte kamratlaget nått den yppersta täten. Efter förlusterna mot Mjällby och AIK samt krysset senast i Malmö, har Göteborg hela 14 poäng upp till serieledande Malmö. Samtidigt är vi bara fyra poäng efter Göteborg.
På Swedbank Stadion hamnade IFK i underläge i den första halvleken efter mål av Markus Rosenberg. Lasse Vibe kvitterade i den 70:e minuten, men Emil Forsberg gav åter hemmalaget ledningen i den 83:e minuten. Två minuter senare kvitterade dock Gustav Engvall inför 18 838 åskådare. Jakob Johansson spelade fram till båda Göteborgs mål.
I Europa League avancerade IFK till den tredje kvalrundan efter att ha slagit ut Fola Esch från Luxemburg och Győri ETO FC från Ungern. Mot portugisiska Rio Ave FC tog det dock stopp efter 0–1 hemma och 0–0 på bortaplan, under förra torsdagen.
Under fjolårets vårmöte föll vi med 1–2 på Kopparvallen trots ett stort bollövertag (57–43). Vi borde haft ledningen in i paus, men första målet gjorde Göteborg efter en omställning i den 55:e minuten. Tobias Hysén slog ett inlägg som Philip Haglund nickade in. I den 68:e minuten gjorde Hannes Stiller 0–2 efter passning från vänster av Sam Larsson. I den 89:e minuten kunde vi reducera till 1–2 genom Oscar Möller, som spelades fram efter fint förarbete av Petrit Zhubi. Tyvärr kom vi inte närmare än så inför 5 105 åskådare.
På Gamla Ullevi föll vi med 0–3 inför 7 131 åskådare. Vi hamnade tidigt i underläge efter att Kjetil Waehler nickat in en hörna i den 12:e minuten. Vi fick också en dålig start på andra halvlek då Kjetil Waehler åter höll sig framme i efterdyningarna efter en ny hörna. I den 76:e minuten avgjordes matchen definitivt efter att vi tappat bollen vid en offensiv frispark och Lasse Vibe fullbordade omställningen.
Vid vårens möte föll vi med hela 0–5 på Gamla Ullevi. Det var en jämn match fram till 0–2 men därefter föll vi ihop och Göteborg gjorde tre mål under den sista kvarten. Lasse Vibe gjorde tre av målen. Sam Larsson och Darijan Bojanic prickade in de övriga två inför 8 282 åskådare i hällregnet på Gamla Ullevi.
IFKs lag senast mot oss
John Alvbåge –
Adam Johansson, Kjetil Waehler (ut 81), Mattias Bjärsmyr, Ludwig Augustinsson –
Lasse Vibe (ut 88), Gustav Svensson, Jakob Johansson, Sam Larsson –
Malick Mané (ut 76), Robin Söder.
Inbytta ersättare: May Mahlangu (in 76), Hjálmar Jónsson (in 81), Darijan Bojanic (in 88).
Vårt lag senast mot Göteborg
Henrik Gustavsson –
Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Månz Karlsson, Andreas Dahlén –
Martin Christensen (ut 46), Mohammed Abubakari, Daniel Sjölund, Kristian Bergström –
Ricardo Santos, Imad Zatara (HM 46, ut 78).
Inbytta ersättare: John Owoeri (in 46 F), Victor Sköld (in 67 F), Simon Skrabb (in 78 HM)
IFKs lag senast mot Malmö
John Alvbåge –
Emil Salomonsson, Mattias Bjärsmyr, Hjalmar Jonsson, Ludwig Augustinsson –
May Mahlangu (MM 31), Jakob Johansson, Gustav Svensson (ut 31), Sam Larsson –
Robin Söder (ut 59), Lasse Vibe.
Inbytta ersättare: Daniel Sobralense (in 31 HM), Gustav Engvall (in 59).
Adam Johansson och Kjetil Waehler var avstängda senast mot Malmö och den sistnämnde är fortsatt avstängd mot oss. I övrigt har Göteborg haft en god kontinuitet under säsongen.
Nedan följer Göteborgs trupp lagdel för lagdel.
Målvakterna
John Alvbåge med 4 A-landskamper i bagaget mötte vi redan 2002 men då i Västra Frölunda. 32-åringen var sedan Örebro trogen förutom en säsong på bänken i IFK Göteborg (2005) och tre i danska Viborg (2005–2008). I återkomsten till IFK 2012 blev det 23 allsvenska matcher mellan stolparna. I fjol vaktade John målet i varje allsvensk match. Tillsammans med vår egen Henrik Gustavsson höll han nollan flest gånger (12 stycken). Alvbåge hade då en räddningsfrekvens på 76 %. John vaktade målet i årets fem första matcher i Allsvenskan, men åkte sedan på en armskada och missade ett antal matcher, men han är åter tillbaka och har varit sista utpost i de två senaste matcherna i Allsvenskan.
230 allsvenska matcher har avklarats och räddningsfrekvensen i år är 74 %.
Marcus Sandberg kom ifjol tillbaka efter att ha varit utlånad till Ljungskile SK i Superettan under 2012. 23-åringen spelade 26 matcher i LSK. Marcus kom från Rönnäng 2006 och debuterade i Allsvenskan 2010. Han vaktade målet mot oss på Gamla Ullevi samma år när vi föll med 0–3. Sandberg vaktade målet de 17 första matcherna i Allsvenskan 2011 och har totalt spelat 43 matcher i högsta serien. Marcus har även deltagit i 4 U21-landskamper från 2011. Efter Alvbåges skada fick Marcus åter chansen mellan målstolparna och spelade 11 matcher med en räddningsfrekvens på 72 %.
Försvaret
Emil Salomonsson, Mattias Bjärsmyr, Hjalmar Jonsson och Ludwig Augustinsson spelade i backlinjen senast mot Malmö. Adam Johansson och Kjetil Waehler var avstängda. Hela sextetten har fått relativt gott om speltid i årets Allsvenskan. Mattias Bjärsmyr har startat samtliga matcher. Ludwig Augustinsson har startat 17 matcher, Adam Johansson 13, Emil Salomonsson och Kjetil Wæhler 10 samt Hjálmar Jónsson 5.
Emil Salomonsson mötte vi i Ängelholms FF i Superettan 2008. Sedan följde tre säsonger för Halmstads BK och vi ställdes alltså åter mot 25-åringen – i Allsvenskan 2010. Under hösten 2011 anlände Emil till Göteborg och tog i fjol en fast plats, vilken han sedan har behållit till största del. I fjol blev det 22 allsvenska starter. I år har det blivit tio startmatcher (både i backlinjen och på mittfältet), ett mål och tre assist. två A-landskamper från vinterturnén 2012 finns på meritlistan.
Mattias Bjärsmyr kom tillbaka till Göteborg hösten 2012 efter spel i grekiska Panathinaikos (17 matcher 2009/10 och 9 matcher 2012, där han spelade mot Mohammed Abubakari) och norska Rosenborg (9 matcher i Tippeligaen 2010–2011). Dessförinnan spelade smålänningen fyra och en halv säsong för Göteborg. Moderklubben är Hestra och sedan följde ungdomsspel i närliggande Grimsås och A-lagsspel i Husqvarna FF. Tre A-landskamper finns på meritlistan. I comebacken blev det åtta matcher. I fjol var 28-åringen lårskadad under en period men spelade ändå 20 matcher från start. I år har mittbacken startat varje match i Allsvenskan.
Hjalmar Jonsson kom från Island och Keflavik redan 2002, men det tog längre tid att slå sig in i startelvan. 2007–2012 var dock 34-åringen mer bofast i backlinjen. 19 A-landskamper har avverkats för Island, senast 2012. Hjalmar har spelat 225 allsvenska matcher för blåvitt, men antalet har blivit färre de senaste åren. Ifjol blev det 13 startmatcher. I år har Jonsson startat fem matcher.
Ludwig Augustinsson var ny från IF Brommapojkarna inför förra säsongen. 20-åringen har BP som moderklubb och debuterade i Superettan 2011 (men spelade inte mot oss). Under 2012 tog vänsterbacken en ordinarie plats och spelade 27 matcher, gjorde två mål och svarade för fyra assist i Superettan. Första året i IFK spolierades av två meniskskador och det blev bara en match (borta mot Malmö FF). Denna säsong har Ludwig kommit tillbaka starkt och spelat varje match från start som vänsterback utom en då han var avstängd. Augustinsson tillhör det svenska U21-landslaget och spelade båda matcherna i juni från start, borta mot Island (2–0) och hemma mot Slovenien (1–0). Det är redan klar att Ludwig lämnar IFK efter säsongen till förmån för danska FC Köpenhamn.
Adam Johansson kom inför fjolårssäsongen tillbaka efter ett år i amerikanska Seattle Sounders FC. Vi mötte honom i Superettan med Västra Frölunda IF 2002–2004. Sedan fortsatte karriären i IFK Göteborg och även spel i A-landslaget innan en korsbandsskada satte stopp i början på 2011, men 31-åringen kom tillbaka på hösten och spelade 2012 – 21 av 34 matcher från start i MLS. I IFK har han återtagit högerbacksplatsen och missade bara tre matcher i fjol. Adam fick också åter chansen i A-landslaget och har medverkat i 18 landskamper, senast mot Norge i höstas (4–2). I år har Adam spelat på högerbacksplatsen från start vid 13 tillfällen, men var avstängd senast mot Malmö. Mot oss är han dock åter disponibel.
Kjetil Waehler var 2012 ett rutinerat nyförvärv som, efter åtta säsonger för Lyn på 1990-talet, satt på bänken i tre säsonger för Wimbeldon i England. Molde (2002), Vålerengen (2003–2008) samt Ålborg (2008–2011) avverkades sedan. 38-åringen har spelat 246 matcher i Tippeligaen och 31 A-kamper för Norge, senast i fjol i en träningskamp mot Makedonien (2–0). I Göteborg 2012 blev det 24 matcher från start och mot oss på Gamla Ullevi blev Kjetil utvisad. I fjol blev det 20 matcher från start. I år har Kjetil haft vissa skadeproblem, men det har ändå blivit tio startmatcher. Liksom Adam Johansson var han avstängd senast mot Malmö. Efter en armbåge i huvudet på Kennedy Igboananike åkte Kjetil på en grov utvisning (den andra för året) mot AIK och fick tre matchers avstängning. Därmed spelar han inte mot oss.
Patrick Dyrestam har under sommaren flyttats upp i A-truppen. 18-åringen är en egen produkt och yngre bror till Mikael Dyrestam, som numera spelar i norska Ålesund. Ännu har det inte blivit någon speltid i Allsvenskan.
Mittfältet
May Mahlangu, Jakob Johansson, Gustav Svensson och Sam Larsson startade på mittfältet mot Malmö. Sam Larsson har startat samtliga matcher. Jakob Johansson har startat 16 matcher, Gustav Svensson 15, May Mahlangu 8, Martin Smedberg-Dalence 6, Joel Allansson 4, Philip Haglund 3 och Daniel Sobralense 2.
May Mahlangu är ett starkt nyförvärv från Helsingborgs IF. Sydafrikanen fick acklimatisera sig till den svenska modellen i IFK Hässleholm. 2009 debuterade 25-åringen i Allsvenskan för Helsingborgs IF och 2011 fick han sitt stora genombrott och valdes på Fotbollsgalan till Allsvenskans främste spelare. Tillsammans med Ardian Gashi var duon på innermittfältet starkt bidragande till guldet. May missade inte någon allsvensk match 2011–2012. I fjol stannade dock matchantalet vid 13 matcher på grund av en avsliten hälsena som gjorde att han var borta resten av säsongen. Mahlangu har spelat 12 A-landskamper i Sydafrikas landslag, senast i VM-kvalet borta mot Etiopien (1–2) förra sommaren. Mahlangu har kommit tillbaka efter skadan, startat åtta matcher i Allsvenskan, gjort två mål och spelat fram till ett.
Jakob Johansson kom från Trollhättans FC 2007 och han var klasskamrat med Tom Pettersson (som också kommer från Trollhättan). 24-åringen har fått allt mer speltid i IFK och har redan spelat 151 matcher i Allsvenskan. I fjol kom även innermittfältaren med mer i poängprotokollet med 5 mål och 2 assist på 27 startmatcher. Två matcher missade Jakob på grund av avstängningar. Under årets vinterturné begick Johansson A-landslagsdebut med spel i de båda matcherna mot Moldavien (2–1) och Island (2–0). Jakob har startat alla matcherna i Allsvenskan utom två, gjort fyra mål och spelat fram till två.
Gustav Svensson blev klar för en återkomst till IFK strax innan den allsvenska starten från ukrainska Tavriya Simferopol där det blev 21 matcher under två säsonger. Dessförinnan spelade 27-åringen 29 matcher i turkiska Süper Lig för Bursaspor 2010–2012. Första året blev det också fem framträdanden i Champions Leagues gruppspel (fem förluster). 2006–2010 spelade Gustav 101 allsvenska matcher för IFK. Två A-landskamper finns också på meritlistan från 2009. I comebacken har det blivit 14 startmatcher i Allsvenskan, men senast mot Malmö tvingades han utgå på grund av lårproblem, vilket gör hans medverkan mot oss osäker.
Sam Larsson kom från IK Zenith till IFKs ungdomsverksamhet och flyttades under sommaren 2012 upp i A-truppen. 21-åringen fick ett stort genombrott i fjol, missade bara en match och svarade för fyra mål och åtta assist. I år har vänstermittfältaren startat samtliga matcher i Allsvenskan, gjort två mål och svarat för fem assist. Han har tidigare tillhört U21-landslaget.
Martin Smedberg-Dalence kom inför säsongen tillbaka efter över åtta år i Västra Frölunda (2005), Ljungskile SK (2006–2010) samt IFK Norrköping (2011–2013). 30-åringen spelade 10 allsvenska matcher med Göteborg 2004–2005, men fick fart på karriären i de efterföljande klubbarna, framförallt som framspelare med sin giftiga högerfot. På 131 matcher i Superettan har det blivit 26 mål och 35 assist. På 133 allsvenska matcher har det blivit 9 mål och 25 assist. 3 mål och 8 assist på 29 matcher i Allsvenskan var facitet för högerbreddaren i fjol. I comebacken har Martin medverkat i elva allsvenska matcher varav sex från start. Ett mål och en assist är poängfacitet.
Joel Allansson kom från Nybro IF 2009 och debuterade i Allsvenskan 2011 med 17 matcher, varav 15 från start. 21-åringen spelade i fjol 20 matcher varav 10 från start. En höftskada ställde till det förra säsongen och det blev bara tre inhopp. I år har dock Joel kommit tillbaka och spelat 12 matcher i Allsvenskan varav 4 från start. Joel har tidigare spelat i U21-landslaget.
Hampus Zackrisson är en 19-åring från Skene IF som ifjol både hoppade in och blev utbytt borta mot Brommapojkarna i omgång 16. Även i år har det blivit ett inhopp i Allsvenskan, hemma mot Helsingborg i omgång 13.
Sören Rieks är ett färskt nyförvärv från holländska NEC Nijmegen, där 27-åringen gjort 9 mål och svarat för 10 assist på 56 matcher i högsta holländska ligan de två senaste säsongerna. Den senaste säsongen åkte dock NEC ur Eredivisie. Innan Sören kom till Holland spelade han 126 matcher i danska Superligaen för Esbjerg FB. Poängfacitet var goda 24 mål och 15 assist. Sören har spelat tre A-landskamper och gjort ett mål för Danmark.
Diego Calvo är ett färskt lån säsongen ut från norska Vålerenga IF. 23-åringen kom från LD Alajuelense i hemlandet Costa Rica till Vålerenga inför fjolåret. Det blev 1 mål och 9 assist på 34 matcher, varav 28 från start, i Tippeligaen fram till sommaren. Sedan följde VM-slutspelet i Brasilien där Calvo ingick i truppen, men fick ingen speltid. Totalt har Diego spelat tio A-landskamper och gjort ett mål.
Philip Haglund är en välbekant brommapojke, som vi mötte i Superettan 2006 och 2008. Efter sju mål i Allsvenskan 2009 fortsatte karriären i holländska Hereenveen under två säsonger (2 mål på 28 matcher). I återkomsten till Sverige, under hösten 2011, tog 27-åringen en ordinarie tröja i IFK som han sedan har behållit. I fjol blev det sju mål och en assist för den hårdföre innermittfältaren. Philip startade de tre första matcherna i årets Allsvenskan, men gjorde sedan ytterligare bara fyra inhopp innan det främre korsbandet i höger knä gick av och Philip missar därmed resten av säsongen.
Daniel Sobralense kom 2012 från Kalmar FF. Brassen kom till KFF 2008 och växte fram till en tongivande spelare för smålänningarna med 37 poäng på fyra säsonger. I IFK blev det 6 poäng (2 mål och 4 assist) under 2012 på 21 startmatcher. I fjol hade 31-åringen en del skadeproblem och det blev bara åtta startmatcher och två assist. I år hade brassen problem med ett lår under våren och det blev bara två startmatcher och sex inhopp. På dessa matcher har han spelat fram till två mål. Under resten av säsongen är Daniel utlånad till Örebro.
Darijan Bojanic var ifjol ett sommarförvärv från Öster. 20-åringen kom till ÖIF från Gislaveds IS 2010 och debuten i Superettan skedde 2011. Året efter blev det elva matcher varav tre från start och i fjol blev det 14 matcher i Allsvenskan varav 7 från start för växjölaget. I Göteborg blev det sju inhopp och ett mål under fjolåret. I år blev det ett mål (mot oss) på tre inhopp innan Bojanic lämnade till förmån för Helsingborgs IF.
Anfallet
Robin Söder och Lasse Vibe har spelat på topp i de flesta matcherna och gjorde så även senast i Malmö. Robin Söder har startat 15 matcher och Robin Söder 13 matcher. Malick Mané har startat 6 matcher och Gustav Engvall 1 match
Robin Söder kom från vår gamle kombattant Stenungsunds IF 2008 och slog igenom direkt med både mål i Allsvenskan och i europacuperna. Speltiden minskade sedan och en korsbandsskada bromsade utvecklingen men 2012 spelade den vindsnabbe 23-åringen 23 matcher varav 15 från start och noterades för två mål och tre assist. I fjol fick Robin allt mer speltid ju längre säsongen fortlöpte. Nio mål och två assist är den klart främsta säsongen hittills, sett till antalet poäng. I år har Robin spelat varje allsvensk match, varav 15 från start, gjort två mål och svarat för två assist.
Lasse Vibe var ifjol ett sommarförvärv från danska SönderjyskE som gjorde en fin säsong med 13 mål och 7 assist i Superligaen 2012/13. 27-åringen har tidigare spelat i FC Fyn och FC Vestsjælland. Den flyfotade dansken var ett fint tillskott som högermittfältare med 2 mål och 6 assist på 14 matcher. I år har Lasse fått chansen på topp och verkligen tagit den genom att ha gjort hela 13 mål och svarat för 3 assist. Därmed leder han Allsvenskans skytteliga överlägset, trots att dansken har missat fyra matcher på grund av en lårskada.
Gustav Engvall är en 18-åring med moderklubb Färjestadens GoIF som i fjol fick chansen i tre allsvenska matcher, varav en från start borta mot syrianska i omgång 19 där han spelade fram till ett mål. Engvall var också med i det svenska U17-lag som tog VM-brons i fjol. I år har det blivit åtta matcher varav en från start och senast mot Malmö, hoppade han in och gjorde sitt första allsvenska mål i slutskedet.
Kenneth Zohore är ett färskt lån säsongen ut från italienska ACF Fiorentina Primavera, som under den föregående säsongen var utlånad till danska Bröndby. I danska Superligaen blev det 5 mål och 2 assist på 25 matcher varav 11 från start. Dansken började sin karriär i FC Köpenhamn och fick chansen i såväl Superligaen som Champions League som ung. 2012 gick 20-åringen till Fiorentina där han gjorde 12 mål på 31 matcher för ungdomslaget, men fick inte chansen i serie A.
Malick Mané var ett nyförvärv från norska Sogndal IL. 25-åringen svarade för 10 mål och 4 assist i fjol i Tippeligaen och har totalt svarat gör 25 mål och 14 assist på 113 matcher i Tippeligaen. 2008–2010 spelade senegalesen i Sandefjord Fotball. Ett år följde i kazanska FK Aktobe innan Malick kom till Sogndal och spelade tillsammans med Ricardo Santos. I Göteborg spelade Mané elva matcher i Allsvenskan varav sex från start och gjorde ett mål, men lånas ut till och med nästa sommar till australiska Central Cost Mariner.
Efter fem säsonger med Jonas Olsson och Stefan Rehn vid tränartrojkan, tog Mikael Stahre över inför 2012. 39-åringen hade en mer blygsam spelarkarriär i Gröndals IK, men tränaryrket blev snabbt intressant. Via ungdomsarbete i Gröndal, Hammarby och AIK blev Mikael assisterande tränare i AIK 2006 och under 2007–2008 tog han hand om Väsby United. Som huvudansvarig för AIK 2009 förde han solnalaget till guld, men lämnade 2010 för grekiska Panionios. Stahre fick dock lämna sin post ganska omgående men kom tillbaka till Sverige för att jaga ett nytt guld, men för IFK Göteborgs räkning. Det räckte inte enda fram i fjol och ser inte ut att räcka fram i år heller, men ett nytt försök i Europa League vill säkert göteborgskamraterna göra.
Truppen 2013 |
Mat |
Sta |
Mål |
Ass |
Klubb 2014 |
||
Mv |
1 |
John Alvbåge |
30 |
30 |
0 |
0 |
|
F |
17 |
Sam Larsson |
29 |
23 |
4 |
8 |
|
Mf |
5 |
Philip Haglund |
28 |
28 |
7 |
1 |
|
F |
Tobias Hysén |
28 |
28 |
14 |
4 |
Shanghai East Asia (Kin) |
|
B |
2 |
Emil Salomonsson |
28 |
22 |
0 |
0 |
|
Mf |
15 |
Jakob Johansson |
27 |
27 |
5 |
2 |
|
B |
22 |
Adam Johansson |
27 |
27 |
0 |
0 |
|
F |
11 |
Robin Söder |
26 |
19 |
9 |
2 |
|
B |
Mikael Dyrestam |
23 |
21 |
0 |
1 |
Ålesunds FK (Nor) |
|
F |
Hannes Stiller |
23 |
1 |
1 |
0 |
Ljungskile SK |
|
Mf |
Pontus Farnerud |
21 |
12 |
1 |
2 |
Slutat |
|
B |
4 |
Kjetil Wæhler |
20 |
20 |
2 |
1 |
|
B |
30 |
Mattias Bjärsmyr |
20 |
20 |
1 |
0 |
|
B |
14 |
Hjálmar Jónsson |
15 |
13 |
0 |
0 |
|
F |
29 |
Lasse Vibe |
14 |
14 |
2 |
6 |
|
Mf |
Daniel Sobralense |
14 |
8 |
0 |
2 |
Örebro SK (lån) | |
Mf |
Nordin Gerzic |
11 |
6 |
0 |
0 |
Örebro SK (lån) |
|
F |
David Moberg Karlsson |
10 |
8 |
2 |
1 |
Sunderland AFC |
|
Mf |
Darijan Bojanic |
7 |
0 |
1 |
1 |
Helsingborgs IF |
|
B |
Logi Valgardsson |
6 |
1 |
0 |
1 |
Sogndal IL (Nor) |
|
F |
19 |
Gustav Engvall |
3 |
1 |
0 |
1 |
|
Mf |
27 |
Joel Allansson |
3 |
0 |
0 |
0 |
|
B |
6 |
Ludwig Agustinsson |
1 |
1 |
0 |
0 |
|
Mf |
3 |
Hampus Zackrisson |
1 |
0 |
0 |
0 |
|
Mf |
Karl Bohm |
1 |
0 |
0 |
0 |
U21/U19-truppen |
|
Mv |
12 |
Marcus Sandberg |
0 |
||||
B |
Erik Lund |
0 |
Varbergs BoIS |
||||
De 10 förlorades summa |
143 |
85 |
19 |
12 |
|||
Andel de 10 presterade |
34% |
26% |
39% |
36% |
|||
Nyförvärv |
Mat |
Sta |
Mål |
Ass |
Klubb 2013 |
||
Mf |
9 |
Martin Smedberg-Dalence |
29 |
29 |
3 |
8 |
IFK Norrköping |
Mf |
13 |
Gustav Svensson |
10 |
10 |
0 |
0 |
Tavriya Simferopol |
Mf |
26 |
May Mahlangu |
13 |
13 |
0 |
3 |
IFK Göteborg |
Uppflyttad |
|||||||
B |
23 |
Patrick Dyrestam |
|||||
Sommarförvärv |
Klubb 2014 |
||||||
Mv |
Mattias Hugosson |
23 |
23 |
0 |
0 |
Gefle IF (2013) |
|
Mf |
Sören Rieks |
30 |
30 |
7 |
5 |
NEC Nijmegen (Hol) |
|
Mf |
Diego Calvo |
10 |
7 |
0 |
4 |
Vålerenga IF (Nor) |
|
F |
Kenneth Zohore |
25 |
11 |
5 |
2 |
Bröndby IF (Dan) |
Allsvenskan 2014 |
Mat |
Sta |
Mål |
Ass |
||
Mf |
17 |
Sam Larsson |
18 |
18 |
2 |
5 |
B |
30 |
Mattias Bjärsmyr |
18 |
18 |
0 |
0 |
F |
11 |
Robin Söder |
18 |
15 |
2 |
2 |
B |
6 |
Ludwig Augustinsson |
17 |
17 |
0 |
1 |
Mf |
15 |
Jakob Johansson |
16 |
16 |
4 |
2 |
Mf |
13 |
Gustav Svensson |
15 |
15 |
0 |
0 |
F |
29 |
Lasse Vibe |
14 |
13 |
13 |
3 |
B |
22 |
Adam Johansson |
13 |
13 |
0 |
2 |
B |
2 |
Emil Salomonsson |
12 |
10 |
1 |
3 |
Mf |
26 |
May Mahlangu |
12 |
8 |
2 |
1 |
Mf |
27 |
Joel Allansson |
12 |
4 |
0 |
0 |
Mv |
12 |
Marcus Sandberg |
11 |
11 |
0 |
0 |
F |
21 |
Malick Mané |
11 |
6 |
1 |
0 |
Mf |
9 |
Martin Smedberg-Dalence |
11 |
6 |
1 |
1 |
B |
4 |
Kjetil Wæhler |
10 |
10 |
0 |
0 |
Mf |
10 |
Daniel Sobralense |
8 |
2 |
0 |
2 |
F |
19 |
Gustav Engvall |
8 |
1 |
1 |
0 |
Mv |
1 |
John Alvbåge |
7 |
7 |
0 |
0 |
Mf |
5 |
Philip Haglund |
7 |
3 |
0 |
1 |
B |
14 |
Hjálmar Jónsson |
6 |
5 |
0 |
0 |
Mf |
18 |
Darijan Bojanic |
3 |
0 |
1 |
0 |
Mf |
3 |
Hampus Zackrisson |
1 |
0 |
0 |
0 |
Tidigare möten IFK Göteborg
Div |
Säsong |
H |
B |
A |
1951/52 |
1-3 |
1-4 |
A |
1968 |
2-1 |
0-1 |
A |
1969 |
1-1 |
3-2 |
A |
1970 |
5-2 |
0-1 |
A |
1978 |
1-0 |
0-1 |
A |
1979 |
0-0 |
1-2 |
A |
1980 |
0-0 |
2-2 |
A |
1981 |
1-1 |
0-3 |
A |
1982 |
2-8 |
1-0 |
A |
2010 |
2-1 |
0-3 |
A |
2012 |
1-2 |
1-2 |
A |
2013 |
1-2 |
0-3 |
A |
2014 |
|
0-5 |
Hemma |
12 |
4 |
4 |
4 |
17 |
- |
21 |
16 |
-4 |
Borta |
13 |
2 |
1 |
10 |
9 |
- |
29 |
7 |
-20 |
Totalt |
25 |
6 |
5 |
14 |
26 |
- |
50 |
23 |
-24 |
Svenska cupen |
|||
Säsong |
H |
B |
N |
1970/71 |
2-1 |
||
1978/79 |
1-6 |
||
1981/82 |
1-2 |
||
1996/97 |
3-4 e gg |