Dela nyhet
Kartläggning Vasalunds IF
3 jul 2009
På söndag är det dags för vårt lag att träda in i Superettan igen efter uppehållet. Vasalunds IF står för motståndet hemma på Kopparvallen.
Vasalunds IF grundades 1934. Bostadsområdet Vasalund i Solna gav namn åt laget. Snabbt blev Vasalund ett lag att räkna med i stockholmsregionen då laget tog klivet från division IX till division III på fem år. Med hjälp av serieomläggning lyckades solnalaget avancera sex divisioner på fem år!
Första säsongen i eliten avklarades säsongen 1957/58, men det blev respass direkt. Vasalund föll tillbaka så långt ned som till division V innan det vände uppåt igen och laget blev ett mycket stabilt lag i näst högsta serien med 21 raka säsonger från 1977 till 1997.
Första gången vi stötte på Vasalund var i norrtvåan 1984. Vi segrade med 2-0 både på hemma- och bortaplan. På Kopparvallen svarade Leif Elwing och Kent Skarphagen för målskyttet och på Skytteholms IP gjorde Göran E Karlsson och Håkan Johansson målen.
1988 blev det 0-0 hemma och 0-2 borta. Senaste mötena i seriespel året efter gick det ännu sämre. Vasalund vann då båda mötena, 1-0 på Kopparvallen och hela 6-1 på Skytteholms IP. Peter Berggren gjorde vårt tröstmål.
Närmare än vad de rödsvarta var allsvenskan 1989 går knappt att komma. Efter slutsignalen i den sista omgången gratulerade speakern på Skogsvallen i Luleå vasalundsspelarna till avancemanget, men 0-0 mot Luleå FF/IFK Luleå räckte inte. Matchen på Tingvalla i Karlstad fortgick och Hammarby lyckades göra två mål på övertid mot Karlstad BK. Segern med 6-0 räckte precis för att passera Vasalund tack vare fler gjorda mål och Bajen tog steget upp till Allsvenskan.
Vasalund fortsatte att vara på gränsen att ta steget upp till Allsvenskan, men kvalspel satte stopp 1991 och 1993. Brage grusade planerna 1991 och Örebro 1993, men marginalen var knapp då ÖSK bibehöll sin allsvenska status efter fler mål på bortaplan.
Solnalaget höll till i toppstriden ytterligare ett par säsonger, men sedan bar det utför. 1997 tvingades laget lämna eliten. Marginalen upp till säker mark blev ännu större på grund av att laget spelade med för många spelare från länder utanför EU/ESS (4 stycken). Jones Kusi Asare, som senare blev känd i Djurgården, var den fjärde spelaren. Numera spelar han i danska Esbjerg.
Vasalund fick vänta länge på comebacken i eliten men via fjolårets andraplats i norrettan och lyckat kvalspel mot Limhamn Bunkeflo lyckades Vasalund äntligen ta steget upp igen.
2002 och 2003 var föreningen nere i division III innan vändningen kom. 2003 bytte laget också namn till Vasalund/ Essinge IF efter hopslagning med Essinge IK International FC. Sedan 2008 heter laget Vasalunds IF igen.
Vasalund har byggt upp en bra ungdomssektion och det var just solnalaget som slog ut vårt tipselitgäng i semifinalen av de svenska juniormästerskapen efter straffar. Vasalund föll sedan mot Brommapojkarna i finalen.
Förlorade gjorde också vårt A-lag vid vårens träningsmatch (1-3).
Vasalund har ett samarbete med vår gamla partner Djurgården och flera spelare i VIF:s trupp har medverkat i Djurgårdens matcher i U21-allsvenskan, bland annat mot oss.
Föreningen har inte många spelare med tidigare erfarenhet från svenskt elitspel, men har många tekniska spelare och tränaren Peter Lenell förespråkar en spelidé där fotbollen ska spelas och inte sparkas. 49-åringen tränade Vasalund i norrettan 1996-1997 och har innan han återvände till klubben i fjol varit med om att ta Enköping upp och ur allsvenskan (2002/2003) och lotsat Assyriska till Superettan (2007).
Nykomlingen har förlorat några spelare som spelade flitigt förra året så som Hamoudy Hamoudy, Ryan Alexander och Daniel Walusimbi. Peter Magnusson (Djurgården) och Yussef Saleh (AIK) försvann dock redan under fjolåret.
Målvakterna
Vasalund har haft det lite besvärligt på målvaktsposten. Fjolårets mesta burväktare Milos Petkovic har lånats ut till AIK då Tomi Maanoja bröt benet i träningsmatchen mot Assyriska, samtidigt som vi några meter bort mötte Vasalund i en träningsmatch. I matchen mot oss storspelade ghananen William Amamoo. 27-åringen som har gjort en A-landskamp spelade sex matcher för Vasalund redan i fjol, men drog vidare till Telecom Egypt, för att nu vara tillbaka.
Amamoo har dock haft problem med skador och lånet från Djurgården, Tommie Vaiho (ingen allsvensk match), har övertagit burväkteriet. Senast mot Mjällby blev dock 21-åringen utvisad och halvskadade William Amamoo tvingades ställa sig mellan stolparna eftersom tredjemålvakten Paulos Xanthopolous var sjuk. Nu återstår att se om William Amamoo är återställd efter vilan eller om 23-årige Xanthopolous, som kom från Djurgården i fjol (ingen allsvensk match) eller om 29-årige Milos Petkovic, som är tillbaka från AIK, får chansen mellan stolparna.
Försvaret
Vasalund har haft en del problem i defensiven och har släppt in flest mål av alla lag i serien (25 stycken). VIF har satsat offensivt och ibland spelat med en trebackslinje.
I försvaret är blott 21-årige Fredric Jonsson ankaret i mitten. 27-årige Ferhat Korkmaz, som har återvänt till moderklubben från spel i Syrianska FC, bildade mittlås tillsammans med Fredric till en början, men har inte medverkat i de fyra senaste matcherna. Senast mot Mjällby spelade Ali Sheaib mittback. 19-åringen spelade också från start borta mot Qviding.
23-årige Sebastian Senatore har allt som oftast hållit platsen till vänster i backlinjen.
20-årige Allie Marah från Sierra Leone innehade högerbacksplatsen till en början, men på senare tid har 26-årige Farid Hafsia tagit hand om platsen till höger i backlinjen.
18-årige Mikael Stern har ännu inte fått göra något framträdande i Superettan.
Mittfältet
På mittfältet har 18-årige Yosif Ayuba varit duktig, så duktig att han nu kommer att fortsätta karriären i Djurgården. Fyra år äldre Panajotis Dimitriadis har startat alla matcherna och på senare tid också figurerat i försvaret. Senast mot Mjällby var dock 22-åringen tillbaka som innermittfältare.
Den 26-årige kantspringaren Thomas Carlsson har svarat för ett mål och tre assists så här långt.
Veteranen i gänget, Albert Krasniqi, varvade i fjol ned i Akropolis, men när superettanspel vankades kom 33-åringen tillbaka till VIF. Innermittfältaren har startat alla matcherna, svarat för två pytsar och en målgivande passning.
Ibrahim Atiku är en av få spelare som har erfarenhet av elitspel sedan tidigare, med 21 allsvenska matcher för Assyriska 2005 som toppen av karriären på svensk mark. Dessförinnan spelade ghananen i Superettan för Västerås SK (2003) och Friska Viljor (2004). Efter det allsvenska besöket åkte Ibrahim ur Superettan, 2006 med Assyriska och 2007 med Sylvia. 26-åringen har alltså varit med om att åka ur fyra av fem tidigare elitsäsonger med sina lag. VSK är enda laget han inte har åkt ur med. 26-åringen som är ny för säsongen kommer från Sylvia. Än så länge har han mest fått agera inhoppare, men startade senast mot Mjällby. Annat var det 2001 då Ibrahim Atiku fick spela en A-landskamp för Ghana.
23-årige Andreas Varnava har bara fått agera inhoppare än så länge, men hela åtta gånger.
19-årige Liridon Makolli, som kom från Djurgården 2007, har också agerat flitig inhoppare.
Besim Kunic (23 år) och nye Mikael Erstadius (22 år) från Vallentuna har medverkat några matcher, medan 19-åringarna Djime Sacko och Jens Jacobsson, samt 26-årige Serkan Cigel ännu inte har fått någon speltid. Cigel är dock tillbaka mot oss.
Anfallare
Längst fram återfinns Vasalunds största stjärna och en av Superettans främste spelare i supertalangen Kennedy Igboananike. 20-åringen spelade nyligen i Nigerias U20-landslag och gjorde mål. Målskytte visade Kennedy redan i fjol med 18 fullträffar, vilket väckte ett stort intresse från allsvenska klubbar men Igboananike, som kom från Djurgården 2007 (2 allsvenska matcher), stannade kvar. Intresset för den snabbe och tekniske ynglingen lär knappast ha försämrats efter åtta mål och fyra assists. Med inblandning i 12 av Vasalunds 15 mål är dock Kennedy Igboananike oerhört värdefull, vilket sätter priset. Senast mot Mjällby var Kennedy avstängd och då blev det förlust med hela 0-6, men mot oss är han tillbaka.
Mohammed Rajab är inte heller ofarlig. 24-åringen, som är ny från danska Ålborg, har svarat för fyra fullträffar och en målgivande passning. Innan den långa flytten från Tanzania till Danmark spelade han i Simba Sport Club och står på gränsen till landslaget i hemlandet.
27-årige Özgür Yasar känner vi sedan tidigare då 27-åringen spelade i Café Opera 2004 och Väsby 2005-2006. Denna säsong är den första i Vasalund. Han kom inför säsongen från Syrianska FC. Målkänsla visade Özgür mot oss två gånger om i träningsmatchen. I seriespelet har det ännu inte blivit några mål, men väl två assists. Özgür Yasar har även spelat på mittfältet.
24-årige Malick Jobe har också fått en del speltid och hoppade in senast mot Mjällby
Sebastian Waldenström (20 år) och Alexander Milosevic (17 år) har dock inte fått någon speltid i Superettan. Den sistnämnde var uttagen till landslagssamling för P17 i dagarna, tillsammans med vår egen Besart Kalludra. Alexander tvingades dock lämna återbud.
Spelaromsättning Vasalunds IF
2008
Nya mat mål
William Amamoo (Telecom Egypt, Egy)
Tommie Vaiho (IK Frej) 11
Ferhat Korkmaz (Syrianska FC) 23 3
Allie Marah
Mikael Sten (U-truppen)
Albert Krasniqi (Akropolis IF)
Ibrahim Atiku (IF Sylvia)
Mikael Erstadius (Vallentuna BK)
Jens Jacobsson (U-truppen)
Mohammed Rajab (Ålborg, Dan)
Özgür Yasar (Syrianska FC) 25 9
Alexander Milosevic (U-truppen)
2008
Förluster Sta* mål
Milos Petkovic (AIK) 20
Hamoudy Hamoudy (oklart) 16 1
Ryan Alexander (oklart) 12 2
Peter Magnusson (Djurgårdens IF) 11 4
Yussef Saleh (AIK) 11 3
Daniel Walusimbi (oklart) 9 3
Kebba Ceesay (Djurgårdens IF) 6
Adam Hsissen (oklart) 2
Vladimir Sandulovic (oklart) 2
Johan Fensby (oklart) 1
George Mousally (oklart) 1
Summa 91 13
Andel som har försvunnit 32% 23%
Sta* avser startade matcher, tyvärr har vi inte funnit spelade matcher (startade + inhopp).