Dela nyhet
Kartläggning AIK inför cupmötet
9 maj 2011
Vi mötte AIK i den sista omgången i fjol som därmed punkterade säsongen eftersom vi bara klarade 1–1. Nu är det dags för ett nytt möte, men i Svenska Cupen.
AIK är den förening som har spelat flest säsonger i allsvenskan, 82 stycken. Elva gånger har solnaklubben vunnit SM-guld, men de åtta första togs till och med 1930-talet. Således har bara tre inteckningar i SM-bucklan noterats under modern tid; 1992, 1998 och 2009.
AIK har bara varit ur Allsvenskan fyra gånger och varje gång har laget direkt tagit sig tillbaka. Senast 120-åringen var nere i näst högsta divisionen var 2005. Degraderingen fick till följd att de svartvita kom tillbaka starkt, med en andraplats som nykomling följt av två femteplatser och så guldet 2009. Fjolåret gick dock trögt, men laget säkrade kontraktet och slutade på elfte plats.
I cupsammanhang har AIK vunnit åtta titlar (1949, 1950, 1976, 1985, 1996, 1997, 1999 och 2009). I inbördes möten har vi stött på AIK vid fyra tillfällen i cupen, där det har blivit tre segrar och en förlust.
1946 vann vi i semifinalen på Råsunda med 2–1 inför 8 162 åskådare. Våra målskyttar var Arne Kjell och Fritz Nilsson. I finalen blev det tyvärr förlust med 0–3 mot Malmö FF.
I omgång 2 fem år senare besegrades AIK åter med 2–1, inför 1 389 åskådare på Kopparvallen. Cupspelet tog sedan stopp i semifinalen borta mot Malmö FF då vi förlorade med hela 1–10
1970 vann vi mot solnalaget i semifinalen med 3–1 inför endast 787 åskådare på Råsunda. Veine Wallinder två mål och Ove Eklund ett bäddade för avancemanget. Kurt Andersson gjorde AIKs mål. I finalen mot Sandviken bärgades sedan vår första cuptitel efter seger med 2–0.
1975 föll vi på Råsunda med 1–4 i den första omgången. Bara 713 personer såg på och vårt mål gjorde Ove Eklund. För AIK målade Christer Andersson (två gånger) och Göran Åberg samt ett självmål.
En del spelare bytts ut i AIK gentemot förra säsongen. Målvakterna Tomi Maanoja och Nicklas Bergh är tillbaka i finska Honka respektive Eskilstuna City. Försvararen Walid Atta spelar för kroatiska Dinamo Zagreb. Mittfältaren Dulee Johnson spelade i grekiska Panaitolikos men har också fått lämna den grekiska klubben. Anfallaren Goran Ljubojevic, som sänkte oss med sitt mål den 7:e november, har återvänt till Kroatien och NK Osiljek. Ytterligare tre offensiva spelare har lämnat. Antônio Flávio är utlånad till braselianska São Caetano. Pontus Engblom är utlånad till GIF Sundsvall och även Saihou Jagne har hamnat hos en seriekonkurrent till oss (Brommapojkarna).
Summa summarum har AIK tappat 26 % av den sammanlagda matchsumman av förra hösten trupp. Inkluderat hela fjolårssäsongen är 36 % förlorade. Motsvarande siffror för målen är 26 % respektive 44 %.
Bojan Djordjic, Miran Burgic, Jorge Ortiz, Sebastian Eguren, Clecio och Martin Kayongo-Mutumba försvann redan förra sommaren men den sistnämnde är nu tillbaka i AIK.
Övriga nyförvärv är försvararen Alexander Milosevic från Vasalund, anfallarna Ibrahim Teteh Bangura från Köping FF och Kwame Amponsah Karikari från Ghana. Christian Kouakou och Jacob Eriksson kommer från samarbetsklubben Väsby United.
AIK har inlett årets allsvenska mycket mer lovande än fjolårets: Djurgården 0–0, Mjällby (hemma) 3–0, Elfsborg (b) 2–2, Göteborg (h) 2–0, Syrianska (b) avbruten vid ställningen 0–1, Örebro (h) 1–0 och Häcken (b) 1–3. Som synes är förlusten på Rambergsvallen den enda hittills, men dom väntar i matchen mot Syrianska som avbröts på grund av pyroteknik.
Mot oss på Kopparvallen spelade följande startelva
Ivan Turina –
Helgi Danielsson, Niklas Backman, Robert Åhman Persson, Nils-Eric Johansson –
Admir Catovic, Viktor Lundberg, Daniel Tjernström, Antônio Flávio –
Goran Ljubojevic, Mohamed Bangura
Mot Häcken senast spelade följande startelva
Ivan Turina –
Martin Lorentzson, Alexander Milosevic, Niklas Backman, Nils-Eric Johansson –
Kenny Pavey, Helgi Danielsson, Daniel Tjernström, Viktor Lundberg –
Mohamed Bangura, Admir Catovic
Robert Åhman Persson och Teteh Bangura var avstängda mot Häcken men är nu tillgängliga.
Martin Lorentzon (skada) och Kenny Pavey (avstängd) spelade inte på Kopparvallen . I övrigt är den enda förändringen att nye Alexander Milosevic slagit sig in i startelvan.
Målvakterna
Ivan Turina kom från Dinamo Zagreb under fjolårssommaren och har vaktat målet alla matcher så här långt. Den närmare två meter långe kroaten är 30 år och har spelat en A-landskamp.
Kyriakos Stamatopoulos kom från norska Tromsö under fjolåret. Fem landskamper för kanade finns på meritlistan och vi har mött 31-åringen i Enköping (2004) och Boden (2005).
Försvaret
Martin Lorentzson, Alexander Milosevic, Niklas Backman och Nils-Eric Johansson har hittills utgjort backlinjen. I premiären spelade dock Per Karlsson istället för nye Alexander Milosevic.
Martin Lorentzson har vi spelat mot tidigare i Assyriska (2008 och 2009) och han hoppade in på Råsunda mot oss i fjol. På Kopparvallen var 26-åringen skadad, men har fått en fin start i år och startat samtliga matcher.
Alexander Milosevic är ny från Vasalunds IF. 19-åringen medverkade inte i Superettan med VIF, men slog igenom i fjol och värvades till solnagrannen på Råsunda. Förutom premiären har Alexander spelat mittback.
Niklas Backman kom inför fjolårssäsongen från Väsby där vi mötte honom 2008 och 2009. 22-åringen har tagit en ordinarie plats i AIK och spelat mittback varje match i år.
Nils-Eric Johansson lämnade AIK i unga år för tyska Bayern München där det blev två matcher i Bundesliga. Fler blev det i Nürnberg, men det var i engelska premier League och Blackburn (2001-2005) som 31-åringen slog igenom. Två säsonger följde i andraligan med Leicester innan Nils-Eric kom tillbaka till AIK 2007. För det mesta har Johansson spelat vänsterback under senare år (så också i år), men han har även spelat mittback. Tre A-landskamper finns på meritlistan.
Per Karlsson är förstås välbekant då den spänstige mittbacken lånades ut till oss 2007 och fick fart på karriären med bland annat U21-landslagsspel. Efter återkomsten till Gnaget har 25-åringen varit given i laget och fick även chansen i A-landslaget under januariturnén i fjol. PK var avstängd mot oss på Råsunda och skadad vid epilogen. Per spelade premiären men fick åter skadeproblem och har sedan inte medverkat i Allsvenskan .
Christoffer Eriksson är bekant sedan tidigare då vi mötte honom i Väsby 2009 och AIK 2010. 20-åringen fick ifjol fyra matcher från start i Allsvenskan (bland annat mot oss på Råsunda). På Kopparvallen hoppade han in, men i år har det ännu inte blivit någon speltid.
Mittfältet
Kenny Pavey, Helgi Danielsson, Daniel Tjernström och Viktor Lundberg utgjorde mittfältet senast mot Häcken.
Kenny Pavey kom från Ljungskile 2006 och har spelat både i backlinjen och på mittfältet. 30-åringen var avstängd mot oss på Kopparvallen i fjol efter sin nionde varning. 31-åringen har medverkat i årets alla matcher, hälften från start.
Helgi Danielsson kom till AIK under fjolårssommaren från tyska andraligalaget Hansa Rostock där det blev 12 matcher. Islänningens första svenska klubb var Öster 2006 och vi mötte honom i Superettan året efter. 2008-2009 spelade 29-åringen i Elfsborg. I år har det blivit två matcher från start.
Daniel Tjernström är den ende trotjänaren som finns kvar i laget. Tjerna spelade i Allsvenskan redan 1993 med Degerfors. Efter tre år hos värmlänningarna blev det Närke och Örebro i tre år innan 37-åringen kom till AIK 1999. Tjernström är också den ende, tillsammans med Robert Åhman Persson, som finns kvar i AIK från våra möten i Superettan 2005. Totalt har Daniel medverkat i hela 385 allsvenska matcher och gjort 26 mål. Tjernström har startat alla matcher i år.
Viktor Lundberg är en egen produkt som har spelat i samarbetsklubben Väsby. 20-åringen gavs några chanser i AIK 2008 och fick allt mer speltid under fjolåret och det blev också fyra mål. I år har det blivit fem startmatcher och ett mål.
Martin Kayongo-Mutumba är Ytterligare en av många spelare som vi har mött i AIKs samarbetsklubb Väsby (2008). 25-åringen kom till AIK i unga år men spelade under tre säsonger i finska Inter Åbo (2005-2007). 2009 slog Mutumba igenom i Allsvenskan och AIK. I fjol gick det tyngre och under sommaren lämnade Martin för ungerska Videoton men nu är han tillbaka i solnaklubben och har startat fem matcher.
Robert Åhman Persson kom tillbaka till AIK under fjolårssommaren, efter ett år i danska Viborg och 2,5 år i Malmö FF. I MFF blev RÅP utkonkurrerad av Ivo Pekalski, men 24-åringen gjorde ändå tre mål på nio matcher och blev därmed guldmedaljör på Kopparvallen i fjol. Vi har mött Robert i Väsby, dit han var utlånad 2006. Persson är även duglig som mittback som i fjol på Kopparvallen, men innermittfältet är favoritpositionen. Fyra startmatcher har det blivit i år.
Daniel Gustavsson hoppade in på Kopparvallen i fjol. 20-åringen kom från Västerås SK 2009 och har sedan dess varit utlånad i perioder till VSK och Väsby. I år har Daniel fått allt mer speltid med två startmatcher och två inhopp.
Kevin Walker drabbades av en svår blodförgiftning under 2009 och spelade inte en match i Allsvenskan. 21-åringen kom tillbaka men fick begränsat med speltid under fjolåret (hoppade in mot oss på Råsunda) och lånades ut till Assyriska (7 matcher). Kevins bror, Robert, spelade som bekant med oss vårsäsongen 2009 och Kevin har också tidigare spelat i Superettan, Örebro och Väsby (8 matcher 2010). I år har det blivit fyra inhopp i Allsvenskan.
Niklas Maripuu plockades upp från Väsby under fjolåret. 20 matcher blev det i VU och i AIK hoppade 19-åringen in vid två tillfällen. Vi mötte Maripuu i Väsby 2009.
Gabriel Özkan startade bara en match och hoppade in vid sex tillfällen under fjolåret. 24-åringen mötte vi flera gånger i Brommapojkarna innan han kom till AIK under säsongen 2006. På grund av stora skadeproblem har inte Özkan slagit igenom i Solna ännu.
Jacob Eriksson är ny för året från Väsby. 18-åringen har tidigare spelat för Carlstad United.
Anfallet
Mohamed Bangura och Ibrahim Teteh Bangura utgjorde anfallsparet i säsongsinledningen men den sistnämnde åkte på en utvisning mot Syrianska och har varit avstängd de två senaste matcherna.
Mohamed Bangura plockades från IFK Värnamo under fjolårssommaren där 21-åringen gjorde 12 mål på 13 division I-matcher under våren. AIK gjorde slag i saken och värvade Bangura som gjorde succé och lyfte laget från de nedre strecken. Sex mål och en assist blev poängfacit på tolv startmatcher. Mohamed kommer från Sierra Leone och FC Kallon (samma klubb som vi lånade Sheriff Suma ifrån). På årets fem startmatcher har Bangura gjort två mål.
Ibrahim Teteh Bangura har spelat ihop med sin namne i FC Kallon och är lika gammal. Under fjolåret kom 21-åringen till Köpings FF och gjorde 12 mål på 9 matcher i division II. Målskyttet har fortsatt i Allsvenskan med tre fullträffar så här långt.
Adomir Catovic kom till AIK under fjolårssommaren efter ett mål på åtta matcher i Väsby. Våren 2009 tog 23-åringen chansen i Syrianska men platsade inte (bara 3 inhopp) men i återkomsten till Väsby lyckades han bättre med 6 mål på 14 matcher. Adomir spelade mot oss både 2008 och 2009. I fjol fick han ytterligare tio chanser varav fyra från start (bland annat på Kopparvallen). Catovic startade på topp mot Häcken, vilken är årets enda match från start.
Kwame Amponsah Karikari är ny för året från Ghana. 19-åringen hoppade in senast mot Häcken.
Christian Kouakou är en egen produkt som bara är 16 år och kommer närmast från Väsby United.
På tränarposten har Andreas Alm tagit över huvudansvaret efter skotten Alex Miller. 37-åringen började sin spelarkarriär i IK City, sedan följde spel i Hammarby, norska Kongsvinger, AIK, Norrköping och City igen där Andreas också började sin tränarkarriär 2007–2008. 2009–2010 var Alm assisterande tränare i AIK för att i år ta över huvudansvaret.
Tidigare möten AIK |
|||
Div |
Säsong |
H |
B |
A |
1968 |
2-1 |
0-2 |
A |
1969 |
0-3 |
1-0 |
A |
1970 |
0-2 |
0-0 |
A |
1971 |
8-2 |
0-0 |
A |
1972 |
0-0 |
1-2 |
A |
1973 |
0-3 |
2-1 |
A |
1974 |
3-2 |
0-1 |
A |
1975 |
0-2 |
2-1 |
A |
1976 |
0-0 |
3-2 |
A |
1978 |
0-3 |
1-2 |
A |
1979 |
1-1 |
0-4 |
A |
1981 |
1-1 |
1-2 |
A |
1982 |
3-2 |
3-2 |
SE |
2005 |
0-1 |
0-1 |
A |
2010 |
1-1 |
1-4 |
Hemma |
15 |
4 |
5 |
6 |
19 |
- |
24 |
17 |
-5 |
Borta |
15 |
5 |
2 |
8 |
15 |
- |
24 |
17 |
-9 |
Totalt |
30 |
9 |
7 |
14 |
34 |
- |
48 |
34 |
-14 |
Svenska cupen |
||
Säsong |
H |
B |
1946 |
2-1 |
|
1951 |
2-1 |
|
1969/70 |
3-1 |
|
1975/76 |
1-4 |