Dela nyhet
2,3 miljoner plus 2010
1 mar 2011
.jpg?1)
Fjolårssäsongen slutade med en mycket tragisk degradering från Allsvenskan, men ekonomiskt blev det ett bra år med ett plusresultat på 2,3 miljoner kronor.
– Vi var utdömda, vi kom tillbaka men hade inte millimetrarna och minuterna på vår sida. Dagen efter det som inte fick hända var alla på det klara att vi ska komma tillbaka och göra det bästa av årets säsong. Vi kämpar med vår ekonomi och har varit tvungna att satsa alldeles för stora resurser ekonomiskt på vår arena. Jag passar också på att tacka alla er ideellt arbetande, utan er är det inte möjligt att driva föreningen vidare, inledde vår ordförande Jan Svensson årsmötet.
Intäkterna under året ökade med nästan 10 miljoner kronor till 25,8 miljoner kronor totalt.
– Man får cirka 5,5 miljoner extra i SEF-stöd för allsvenskt spel och vi har också haft ökade entré- och sponsorintäkter, förklarar Jan Svensson.
Resultatet uppgick till 2 326 996 kronor vilket kan jämföras med det budgeterade på 2 375 000 kronor. Efter året uppgår det egna kapitalet till 3 381 113 kronor. Mycket av kapitalet är dock bundet i arenan. Aktiekapitalet i Kopparvallen i Åtvidaberg AB har ökat från 314 000 till 1 510 000 Kronor. Dessutom är 727 875 kronor investerade i inventarier och maskiner (bl a kameraövervakning och biljettsystem).
– Det hade varit omöjligt att skapa resurser att investera i arenan utan avancemanget och det är väldigt viktigt att vi ligger kvar på en hög nivå för att klara arenakraven 2014, fortsatte Jan Svensson.
– Det är viktigt att säga att vi hade ett kontraktsläge i Allsvenskan och ett i Superettan. Det måste man ha i en förening på en mindra ort, förklarade Jan Svensson.
Genom degraderingen försvinner alltså stora pengar från SEF-stödet, publik och sponsorintäkter väntas också minska. Målsättningen med budgeten för 2011 är ett nollresultat och intäktssidan väntas nå 17,2 miljoner, vilket ändå är 1,4 miljoner mer än avancemangsåret 2009.
Revisorn Kjell Sander berömde verksamheten och berättade att skatteverkat hade gått igenom räkenskaperna för 2008, 2009 och delar av 2010.
– Ni har inte kunnat läsa något om det i media, det betyder att utfallet var till belåtenhet, vilket är mycket ovanligt när det gäller idrottsföreningar.
Medlemsavgiften behandlades och utfallet för 2012 blev samma priser som för 2011. Det vill säga 800 kronor för familj, 450 för vuxen och 175 för barn och ungdom t o m 18 år.
Föreningen har glädjande nog kunnat uppvisa en väldigt god kontinuitet på styrelsesidan de senaste åren. Den enda förändringen inför den nya mandatperioden var att Annika Selin avböjde omval som suppleant och ersattes av Helen Phil Persson.
Styrelsen i sin helhet ser ut som följer:
Jan Svensson, ordförande, Karl-Magnus (Manne) Alfredsson, Tommy Hjelte, Arne Holmgren, Lars Svensson, Mats Almgren, Tom Skarin, Gustaf Adelswärd, Lars-Göran (Knalin) Andersson, Helene Phil Persson (suppleant) och Tomas Eriksson (suppleant).
Ett antal priser delades ut till spelare och ledare enligt följande:
Mottagare av ÅFF:s förtjänsttecken 2010:
Spelarmärke och förtjänsttecken silver – Christoffer Karlsson
Mottagare av 2009 års belöningar:
Årets spelare (Kopparslagarna och Åtvidabergs Fotbollsakademi) – Haris Radetinac
Årets damspelare – Terese Norinder
Årets juniorspelare – Andreas Johansson
Årets ungdomsspelare – Daniel Swärd
Gamla ÅFF:ares pris – Kjell Andersson
PartnerTech-priset – Claes Hörberg och Kjell Svensson
Kommunalrådet Lennart Haraldsson valdes till mötets ordförande och berättade att kommunen får 90 000 kronor per elev och år från elevens hemkommun. Eftersom fotbollsgymnasiet har 110 elever och merparten av dem kommer från andra kommuner utgör ÅFF och Fotbollsgymnasiet en mycket stor inkomstkälla för kommunen.
Haraldsson berättade vidare om att de minskade barnkullarna i åldrar som snart ska börja gymnasiet innebär att Åtvidabergs gymnasium kommer tappa cirka 150 elever.
– Det är jätteviktigt att Fotbollsgymnasiet håller uppe sin standard och status och det hoppas jag att det gör.
– Det är glädjande hur bra ÅFFs verksamhet har utvecklats både i styrelserummet och ute på plan. Det var inte så länge sedan vi fick täta besök av de som satt i styrelsen på den tiden det var kärvt. Det är viktigt att föreningen klarar ut sin ekonomi i framtiden precis som kommunen gör det. ÅFF är ett av kommunens viktigaste varumärken. De flesta möten som jag var ute på under 2010 var det mycket fotbollssnack och även under 2009. De flesta stödjer ÅFF. Enda undantaget är Norrköping vilket har sin förklaring. Jag hoppas att vi får uppleva samma fina triumf som vi gjorde 2009, fortsatte Lennart Haraldsson.
Vår ordförande passade på att tacka Haraldsson för ett bra samarbete inför framtiden.
Vår tränare Andreas Thomsson fick tillfället att presentare nyförvärvet Magnus Eriksson samt Besart Kalludra och Andreas Johansson som flyttats upp i A-truppen från Fotbollsgymnasiet.
– Det är Superettan som gäller för oss i år. Det har spelats elva säsonger av serien och det är få lag som har lyckats gå upp direkt igen, men det är en härlig stimulerande utmaning för oss. Vi jobbar på ett samspelt försvar och ett snabbt anfallsspel. Vi har även lagt stor vikt vid den fysiska träningen.
– Föreningen har satt upp en tuff uppgift att vi ska vara bland de 20 bästa lagen i svensk fotboll och vi ska försöka spetsa till det och ta nån plats extra. Vi har en hög högstanivå och ska jobba på att få bort dalarna i matcher och perioder.
– Det nya konstgräset är ett jättelyft för oss. Det var tufft mot GAIS när vi knappt hann träna något innan men sedan har spelarna köpt det och man är nu lyrisk vilka träningsförutsättningar vi har.
– Det är ett härligt go i gänget. Vi har ett ungt lag men Fimpen, Pligg och Danne Hallingström drar upp snittåldern och det behövs. Jag hoppas att ni kommer och stöttar oss på Kopparvallen, det behövs. Speciellt under hösten levde Kopparvallen upp och stödet betyder otroligt mycket, så fortsätt med det, uppmanade Andreas Thomsson.
– Jag hoppas att vi ses på vallen så ska det kunna bli något riktigt bra av det här, avslutade Jan Svensson årsmötet.